Pot pastirskih škratov na Krvavcu

Prava družinska planinska dogodivščina!

KAJ: Pravljično-doživljajska Pravljično-doživljajska Pot pastirskih škratov na Krvavcu je urejena in nezahtevna krožna pot po najlepših kotičkih Krvavca. Skozi zgodbo bodo otroci spoznavali pastirsko planino, njene naravne lepote in zgodovino, tako pa ne vede vstopili v svet pohodništva. Pot se prične in konča pri Brunarici Sonček tik nad zgornjo postajo kabinske žičnice in nas s svojimi kraljevskimi razgledi popelje v čisto pravi gorski svet.

 

ZA KOGA: Pot pastirskih škratov na Krvavcu je namenjena družinam, šolam, vrtcem ter vsem, ki v naravi iščejo urejene poti in posebna doživetja. Posebej primerna za družine, ki vstopajo v svet pohodništva, saj zgodba in doživetja otroke motivirajo k hoji in odkrivanju narave. Za pot boste potrebovali okoli 3 ure, seveda pa lahko vsa doživetja na poti, pastirska malica v Brunarici Sonček ali škratovo kosilo v Hotelu Krvavec na Plaži vašo pot podaljšajo v popoln dan na Krvavcu!

 

ZGODBA: Izhodišče celotne poti je slikanica Izhodišče celotne poti je slikanica O pastirjih in škratih s Krvavca avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, ki povezuje ključne identitetne elemente Krvavca: pašništvo, zdravilna zelišča ter življenje v gorah. Otroci slednje doživljajo, se o teh temah učijo in jih spoznavajo na neposreden in zabaven način. Poleg slikanice je zgodba O pastirjih in škratih s Krvavca izšla tudi kot glasbena pravljica na CD-ju avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, ki povezuje ključne identitetne elemente Krvavca: pašništvo, zdravilna zelišča ter življenje v gorah. Otroci slednje doživljajo, se o teh temah učijo in jih spoznavajo na neposreden in zabaven način. Poleg slikanice je zgodba O pastirjih in škratih s Krvavca izšla tudi kot glasbena pravljica na CD-ju Dve škratji in ena polšja.

 

DOŽIVETJA NA POTI: S pomočjo S pomočjo Škratove beležke in pedagoško didaktičnih tabel na poti rešujejo naloge ter iščejo skrivnosti izrek, s katerim bodo na planini pastirjem pomagali pregnati škratji urok. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja kar 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov, ki so mojstrska dela petih lokalnih ustvarjalcev z motorno žago, pa mogočni leseni portali in še marsikaj drugega. Presenečenj na poti kar ne zmanjka! Če bodo otroci prej poznali zgodbo in pedagoško didaktičnih tabel na poti rešujejo naloge ter iščejo skrivnosti izrek, s katerim bodo na planini pastirjem pomagali pregnati škratji urok. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja kar 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov, ki so mojstrska dela petih lokalnih ustvarjalcev z motorno žago, pa mogočni leseni portali in še marsikaj drugega. Presenečenj na poti kar ne zmanjka! Če bodo otroci prej poznali zgodbo O pastirjih in škratih s Krvavca, pa bodo doživetja na poti toliko močnejša. Ob tem kot za šalo prehodijo pravo planinsko pot!

 

KOLIKO: Dolžina poti je 3,6 km, skupaj pa boste z vzponi in spusti pridelali 286 višinskihmetrov. Ker pa se pot nahaja v visokogorju in boste na poti dosegli najvišjo točko na 1638 metrih nad morjem, priporočamo lahko pohodno obutev in primerna oblačila, saj se vreme na tej višini lahko hitro spremeni, v povprečju pa je temperatura za okoli 10 stopinj nižja kot v dolini.

 

TRASA POTI: Pot se od Brunarice Sonček povzpne mimo Luže do Plaže (Hotel Krvavec), nato preči do Bleka in se spusti nazaj do Brunarice Sonček. Je odlično označena in ponuja obiskovalcem čudovite razglede v dolino, od Triglava in Julijcev, Kamniških Alp do Ljubljanske kotline. Pot je dobro označena.

 

OPREMA: Lahka pohodna obutev in oblačila, ker se pot nahaja v visokogorju, so priporočena tudi toplejša oblačila, prav tako je treba biti pozoren na vreme.

 

PROGRAM: Pot je narejena za individualne obiske, vsako nedeljo pa je na voljo tudi sprehod po poti z interpretativnim vodnikom s pričetkom ob 10.30 pri Brunarici Sonček. Morda ujamete še kak drug program, glasbeno pravljico O pastirjih in škratih s Krvavca ali pripovedovanje pravljic o pastirjih, gorah in škratih …

 

Več na www.facebook.com/PotPastirskihSkratovnaKrvavcu in na https://www.rtc-krvavec.si/si.

 

Pot pastirskih škratov na Krvavcu je nepozabno doživetje za vso družino!

Se vidimo spet spomladi!

Ponedeljek
Zaprto
Torek
Zaprto
Sreda
Zaprto
Četrtek
Zaprto
Petek
Zaprto
Sobota
Zaprto
Nedelja
Zaprto