Polhov doživljajski park

Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park pravljično-doživljajska pot Škrateljc
Polhov doživljajski park

ZGODBA:

Polh rogovilež je nadvse vesela in živahna žival. A ker so njegove rogovilske zabave glasne,  ga iz grajskega podstrešja preženejo. Tako si išče nov dom pri različnih živalih in doživi marsikaj zanimivega. Mu bo uspelo najti streho nad glavo? Ali pa mu pri tem morda lahko kdo pomaga?

Izhodišče zgodbe je slikanica Polh rogovilež Uroša Grilca in ilustratorke Maše Kozjek. Otroci, ki slikanico poznajo, še močneje doživljajo pustolovščino v Polhovem doživljajskem parku. Morda pa ob priložnosti ujamete tudi glasbeno pravljico Polh rogovilež, ki jo izvajajo Nina Peče Grilc, Samo Kutin in Ana Kravanja. Za termine spremljate našo Facebook stran! Glasbeno pravljico najdete na CD-ju Dve škratji in ena polšja.

DOŽIVETJE:

Popotovanje po pravljično doživljajski deželi ima svoj začetek v Polhograjski graščini, otroci pa imajo na poti nadvse pomembno nalogo: polhu bodo pomagali najti nov dom, kajti grofje so polha pregnali z grajskega podstrešja. Na tem popotovanju otroci skupaj s polhom obiščejo in spoznavajo živali, rastline in druge značilnosti tega kraja. Izlet v Polhov Gradec, majhen kraj na koncu doline, bo popoln, če boste obisku Polhovega doživljajskega parka dodali obisk Polhograjske graščine in Muzeja Pošte in telekomunikacij, nad katerim so otroci navdušeni.

Doživetje je v celoti dostopno tudi v angleškem in italijanskem jeziku, prav tako je slikanica Polh rogovilež na voljo v italijanskem in angleškem prevodu. Pot se prične pri Polhograjski graščini.

KAJ:

Od Grajskega parka pri Polhograjski graščini se pot vzpne mimo Čebelarskega doma in vodi po obrobju Polhograjske gore, kjer sledimo Blagajevi poti, ki sodi v Krajinski park Polhograjsko hribovje. Steza vodi po obronku gozda in se krožno spusti nazaj v Grajski park. Pot je nezahtevna in zato nadvse primerna za prve pohodniške korake. Prehodimo jo lahko v zgolj 45 minutah, vendar pa so doživljajske točke na poti dovolj bogate, da bodo male raziskovalce brez težav zaposlile za dobri dve uri.

ZA KOGA:

Polhov doživljajski park je namenjen predšolskim otrokom in učencem prve triade, pot je lahko dostopna in krožna, saj se prične v Hišici v grajskem parku in se pri Polhograjski graščini tudi konča. Otroci bodo za vsa doživetja na posameznih točkah skupaj brez težav potrebovali približno dve uri, kaj hitro pa se vam obisk lahko tudi podaljša. Idealno je, da otroci pred obiskom spoznajo zgodbo iz slikanice Polh rogovilež, saj bodo tako njihova doživetja še močnejša.

KAKO:

Na začetku poti otroci ob vstopnici po dostopni ceni 7,00 EUR prejmejo Polhovo knjižico kot didaktično-pedagoško pomagalo in svinčnik. Na poti otroci v zemljevid lepijo nalepke, oboje je del knjižice, zbirajo žige ter rešujejo različne naloge. Ob tem jih na poti pričakuje kar 10 velikih lesenih skulptur gozdnih živali, pa lesene hišice, otroški čebelnjak, živalska pošta, jazbina, didaktični elementi… Za vse zbrane žige in nalepke otroke na koncu poti čaka še posebno presenečenje, nagrada za uspešno opravljeno nalogo.

KJE:

Polhov doživljajski park se začne v Polhograjski graščini v Polhovem Gradcu.

Vodenja in dogodki

Polhov doživljajski park lahko obiščete samostojno, saj vam Polhova knjižica omogoča vsa doživetja na poti. Za vodeni ogled parka so ob posebnih dogodkih ali po naročilu na voljo za to posebej usposobljeni interpretativni vodniki-pripovedovalci, ki poskrbijo za organizirane obiske skupin, rojstne dneve, obiske šol, vrtcev, skupin počitniškega varstva, itd.

Cena vstopnice: 7,00 eur / osebo (v ceno je vključena vstopnica, Polhova knjižica, svinčnik, nagrada – magnet)

Cena kombinirane vstopnice Polhov doživljajski park in Muzej pošte in telekomunikacij: 8 eur / osebo

 

Učitelji lahko bogat razpon vsebin, ki jih ponuja Polhov doživljajski park (gozdne živali, rastline, graščina, grof, voda, ekologija, čebelarstvo, pohodništvo), učencem prezentirajo nivojsko glede na starostno skupino ali jih povezujejo z sorodnimi vsebinami učnega načrta. Pred obiskom je učiteljem na voljo zgodba iz slikanice Polh rogovilež, po obisku pa so učiteljem na voljo vsebine iz Polhove knjižice (križanka, risanje, dodatne vsebine), ki služijo refleksiji doživetih vsebin in podoživljanju vedenja, ki so ga otroci osvojil na poti v Polhovem doživljajskem parku. Na voljo je tudi uglasbena pravljica Polh rogovilež na CD-ju Dve škratji in ena polšja.

Opcijska ponudba za skupine:

– obisk Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhograjski graščini. Kontakt: 01 364 00 83, muzejpt@tms.siwww.tms.si.

– ogled Hiše medu Božnar, predstavitev čebel, pokušina različnih vrst medu, medenih čokolad in drugih izdelkov ter izdelava svečke (4,00 ur / osebo). Kontakt: 01 364 00 20info@boznar.siwww.boznar.si.

Pomembni napotki pred obiskom

Če otroci pred obiskom poznajo zgodbo o Polhu rogoviležu, bodo toliko močneje doživeli Polhov doživljajski park. Zato vam to toplo priporočamo.

– Parkiranje avtobusa je mogoče pri Polhograjski graščini.

– Dostop: iz Ljubljane lahko do Polhovega doživljajskega parka pridete z LPP linijo, avtobusom št. 51.

– Pot je nezahtevna, v največjem delu poteka v senci v gozdu, otroci pa naj imajo obute športne čevlje ali lažjo pohodno obutev, tudi po dežju se pot hitro suši, saj je odlično uhojena.

– Šola ali vrtec mora poskrbeti za zadostno število spremljevalcev otrok, ki bodo skrbeli za splošno za varnost otrok v času obiska.

Dostop in vstopnice

Krožna pot se prične pri Polhograjski graščini (Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec) in tam tudi konča, parkiranje je urejeno.

Termini vodenih pohodov z interpretativnimi vodniki so na voljo na naši Facebook strani.

OGLED TERMINOV

Kako do nas? Kliknite na logotip za navodila!

sl_SI