Napovedujemo: ŠKRATJI KRAS!

Nova pravljično-doživljajska pot


Zgodba v slikanici Škratje s Krasa z ilustracijami Zvonka Čoha je ekološko osveščena pripoved o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Na Škratjem Krasu so skrili kraški zaklad in vsenaokrog stresli škratje uroke. Kraški svet zdaj ni več trden kot kamen, vztrajen kot burja in pisan kot ruj. Kras potrebuje pomoč! Po robu se jim postavita pogumni mali vitez in grajska gospodična, ki se odpravita reševat škratji urok. Štanjel bosta rešila škratovščin le tako, da bosta našla skrivne pečate kraškega zaklada. Ko jima to uspe, postanejo škratje spet prijazni prebivalci Krasa, ki skupaj z otroki varujejo naravne zaklade Krasa.

Spomladi 2021 bo zaživel Škratji Kras, novo doživetje na Pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji. Turizem potrebuje inovativne prijeme, s katerimi aktiviramo čustva in doživetja obiskovalcev. Škratji Kras na izviren način povezuje naravno okolje, kulturno dediščino, snovno in nesnovno, pohodništvo in domišljijski svet. Otroci so na pravljično-doživljajski poti v Štanjelu na pomembni misiji: poiskati morajo skrivne pečate, ki predstavljajo temeljne značilnosti Krasa in vrline, zlasti vztrajnost in ustvarjalnost kraškega človeka, ter rešiti škratji urok!

Da bo doživetje popolnejše, že danes preberite slikanico Škratje s Krasa.

Glavni cilj projekta ŠKRATJI KRAS je razvoj družinskega turizma v širši regiji skozi inovativno prezentacijo kulturne in naravne dediščine. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 40.000,00 €. Skupna vrednost projekta je 58.410,00 €; trajanje projekta: 1. 10. 2020 – 31. 6. 2021.
Nosilec projekta je Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport v sodelovanju z mentorico Majo Cergol Lipnik in partnerji: Občina Komen, ORA Krasa in Brkinov, Inkubator Sežana d.o.o. in Kosovelov dom Sežana.

MK_slo-page-001Czk Znak 3@1000x-100

Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan