Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Po sledeh Rimljanov v svet smaragdnega deževnika!

ZGODBA:

Uroš Grilc in Jaka Vukotič sta ustvarila slikanico-strip Ajdovski zid, zgodbo o štirih zvereh, ki s pomočjo smaragdnega deževnika in rimskega dečka Julijana premagajo velikanski zid in ukanejo rimske vojake. Zgodba je izhodišče za prav posebno gozdno dogodivščino, v kateri spoznaš skrivnosti mogočnega rimskega zidu in čudovite narave ob Ajdovskem zidu.

DOGODIVŠČINA: Ajdovski zid je že dolga stoletja zapuščen. Toda življenje ob njem ni nikoli izginilo. Gozd okrog njega je dom številnih rastlin in živali ter zelo zanimiva in raznolika pokrajina. Zato se podaj na Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu! Po poti te bosta vodila mali Rimljan Julijan in pa zelo zanimiv prebivalec teh gozdov, smaragdni deževnik. In seveda te čaka pomembna naloga: poiskati moraš latinske pregovore in zbrati žige. Na cilju si prislužiš zasluženo nagrado, s katero spoznaš tudi ostale prebivalce ob Ajdovskem zidu.

Na pot se lahko opraviš z družino ali šolo, lahko pa se udeležiš tudi organiziranih vodenj (več na http://www.facebook/skrateljcŠkrateljc).

KAJ: Med Vrhniko in Logatcem se proti Zaplani vije najdaljši rimski spomenik v Sloveniji, imenovan Ajdovski zid. Je del obsežnega obrambno-zapornega sistema, ki so ga Rimljani zgradili med Reko na Hrvaškem in Oglejem v Italiji in se imenuje CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM. Ajdovski zid je dolg okoli 7 km, ob njem pa je nekoč stalo kar 35 obrambnih stolpov. Dva med njimi sta delno rekonstruirana (projekt Claustra +), zato na poti začutiš velikopoteznost rimskih graditeljev.

KAKO: Izhodišča za Smaragdno dogodivščino so kar tri, na njih dobiš Smaragdno beležko, ki te popelje do vseh dogodivščin na poti.

👉TIC Vrhnika – Visit Vrhnika (Tržaška cesta 9, Vrhnika)

👉 Razstavišče Razstava Moja Ljubljanica / Ljubljanica River Exhibition (Tržaška cesta 32, Vrhnika)

👉 Gostišče Mesec (Jerinov Grič 44) na Zaplani

👉 spletno naročilo ali na 051 398 843

Nujno preveriti obratovalni čas teh lokacij!

Ko dobiš beležko, se z njo odpraviš na izhodišče poti. Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu se prične ob stari cesti med Vrhniko in Logatcem, natanko ob odcepu za Zaplano. Tam parkiraš avto, sicer pa je pot dostopna tudi z avtobusom, saj je avtobusna postaja natanko na izhodišču poti (postaja CESARSKI VRH).

MISIJA: Na poti spoznaš Rimljane in njihove sledi v naših krajih, a tudi reči, ki so še danes žive iz tega časa (rimske številke, latinski izreki, znanstvena imena rastlin…). A ne samo to, spoznaš tudi nadvse zanimivo naravo, ki obdaja Ajdovski zid. Tvoja naloga je zelo pomembna: Dobro opazuj naravo okoli sebe, da odkriješ skrite latinske izreke in zbereš žige. Zapišeš in odtisneš jih v beležki. Za opravljeno nalogo te čaka posebna nagrada: psst, z njo boš lahko užival v zanimivi družabni igri Čez Ajdovski zid, ki se nahaja v beležki! Nagrado prejmeš: v Gostišču Mesec, v Razstavišču Moja Ljubljanica ali v TIC Vrhnika.

TRASA: Pot se prične ob stari cesti med Vrhniko in Logatcem, tik ob odcepu za Zaplano in je dobro označena (GPS: 45.944832, 14.246776). Začetek poti je tukaj: https://goo.gl/maps/XLg6S733N7b3jbr29

Nato ob Ajdovskem zidu poteka skozi gozd, zadnji del pa po cesti proti Zaplani in se konča pri Gostišču Mesec. Vračaš se po isti trasi. Pot je dolga v obe smeri skupaj natanko 4 km, skupaj pa boš premagal 266 višinskih metrov.

Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu je v celoti dosegljiva tudi v hrvaškem in angleškem jeziku.

Odprto za samostojen obisk, naročila beležke na naši spletni strani ali na telefonu. Obvezno preverite delovanje prevzemnih točk.

Odpiralni čas::

Ponedeljek
09:00 – 19:00
Torek
09:00 – 19:00
Sreda
09:00 – 19:00
Četrtek
09:00 – 19:00
Petek
09:00 – 19:00
Sobota
09:00 – 19:00
Nedelja
09:00 – 19:00